Chocoladetaart met hazelnoten



Dit chocoladetaart met hazelnoten recept laat ons zien dat Italianen naast geweldige pastaschotels en pizza’s ook hele geraffineerde patisserie kunnen klaarmaken. De afwerking met hazelnoten maakt dat deze taart zelfs nog een klein beetje gezond is ook. Dit zuiderse dessert is dan ook de perfecte afsluiter van een Italiaans etentje!

Ingrediënten

Taart:

  • Pure chocolade, in stukjes - 200 gram
  • Boter, in kleine blokjes + extra voor het invetten - 200 gram
  • Hazelnoten, heel, geblancheerd - 250 gram
  • Eieren, gescheiden - 6
  • Lichte basterdsuiker - 200 gram
  • Hazelnootlikeur of Amaretto (of verse jus ‘d orange) - 3 eetlepels

Topping:

  • Chocolade- en hazelnootpasta - 150 gram
  • Bereidingstijd : 30 - 60 minuten
  • Baktijd : 30 tot 60 minuten
  • Porties : 10

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze gedurende 10 minuten in het midden van de oven, totdat ze goudbruin zijn.
  3. Hou de hazelnoten tijdens het roosteren goed in de gaten, zodat ze niet verbranden.
  4. Na het roosteren laat je de hazelnoten voor een aantal minuten afkoelen.
  5. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en vet een bakvorm met een doorsnede van 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  6. Plaats 200 gram van de hazelnoten in een foodprocessor en maal de hazelnoten fijn. (tot ongeveer de consistentie van paneermeel)
  7. Zet de resterende 50 gram hazelnoten apart.
  8. Doe de boter en de chocolade in een kom en zet deze bovenop een pan met een laag zachtjes kokend water.
  9. Roer af en toe tot bijna alle chocolade gesmolten is.
  10. Haal de kom van de pan en laat de resterende chocolade smelten in de restwarmte.
  11. Roer de gemalen hazelnoten door het chocolade-botermengsel en laat het mengsel 5 minuten afkoelen.
  12. Klop de eierdooiers en de suiker met een mixer voor minstens 5 minuten tot het een bleek en luchtig mengsel geworden is.
  13. Roer dit door het chocolademengsel en blijf roeren tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
  14. Klop in een schone kom de eiwitten tot er stijve pieken gevormd worden. De eiwitten zijn klaar wanneer je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat iets uit de kom valt.
  15. Roer de hazelnoot likeur, Amaretto of jus ‘d orange door het chocolademengsel.
  16. Voeg een paar eetlepels van het geslagen eiwit toe en roer dit goed door tot alles goed gemengd is.
  17. Vouw vervolgens met een spatel het resterende eiwit door het chocolademengsel.
  18. Breng het mengsel over naar de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven gedurende 35 – 40 minuten of tot de cake goed gerezen en stevig is.
  19. Haal de taart uit de oven en laat hem voor 30 minuten in de bakvorm afkoelen.
  20. Keer de taart op een serveerschaal, trek het bakpapier van de taart af en laat de taart volledig afkoelen.
  21. Wanneer de taart volledig is afgekoeld, smeer je de taart op de bovenkant in met een flinke laag chocolade- hazelnootpasta en strooi je de resterende hazelnoten (heel of gehakt) er overheen.

Advertenties

Willekeurige recepten

Adverteerders